Vygenerovaný alt tag

Proč jsem si založila blog

Chci se s Vámi podělit o svojí vášeň k pěstování zeleniny a následovné vaření z ní. Před devíti lety jsme si  koupili domeček u Prahy, bohužel u něj nebyla bůhví jak velká zahrada, ale i na tom malém plácku jsem se snažila vypěstovat to nejzákladnější: rajčata, papriky, okurky, mrkev, pórek atd… Bylo to skvělé, ale zároveň  pro naší spotřebu málo, proto jsem tiše záviděla sousedům okolo, kteří měli daleko větší zahrady, ale nepěstovali nic.

Nicméně se stal zázrak a objevil se dostačující kousek pozemku, hned vedle mé zahrady. Ten prostě musel být můj! A tak se můj sen o velké zahradě stal skutečností.

Zde začaly moje první pěstovatelské a zahradnické pokusy. S větší zahradou se rozrostla i má chut’ na daleko širší výběr pěstování zeleniny a  zároveň i touha po chovu svých vlastních slepiček, hus, kachen a kuřat. Ke svým slepičkám mám takový vztah, že má i každá svoje jméno, jsou neoddělitelnou součástí naší rodiny.  Nejoblíbenějsí slepička mých dětí dostala jméno Milouš, především kvůli její mazlivosti. Spousta lidí má ze slepic strach, ale pro mě to jsou úžasná a velice inteligentní zvířata. Náš kohout si svým kokrháním v šest ráno znepřátelil sousedy okolo, a proto musel jít o dům dále.

Mít vlastní slepičky má spoustu výhod, už jenom to, že máte denně čerstvé vajíčka, ale především jejich oddanost mě hřeje u srdce. Jenom Vás zahlédnou a už běží naproti… No řekněte sami, kdo Vás má tak rád!

 

Co se týče zeleniny tak si celé léto a podzim vystačím se svojí vlastní sklizní, proto nemám potřebu kupovat cokoliv v supermarketu.  Pěstuji snad všechnu možnou zeleninu, ovoce a bylinky. Ale takovým základem správné zahrádky jsou především brambory, mrkev, petržel, cibule, česnek, okurky, rajčata, papriky, fazole, hrášek a mnohé další.

Zkrátka jsem posedlá nakupováním nových semínek a v létě a na podzim sklizní všeho co si vypěstuji. Mojí další vášní je také pěstování všemožných květin, okrasných dřevin a stromků. Zkrátka, když mne nenajdete na zahradě, tak budu na sto procent v kuchyni, kde trávím spoustu času vařením, pečením, zavařováním nebo experimentováním.

2/28/2016, 12:00:00 AM